Системи резервного живлення: підбираємо акумулятор

Які батареї краще підходять для систем резервного живлення: літієві або нікель кадмієві — ціна, особливості експлуатації, безпека, енергомісткість та інші аспекти, які потрібно оцінити.

З наближенням зими все більш актуальним стає питання забезпечення стабільності енергопостачання в очікуванні ударів по енергетичній інфраструктурі. При виборі акумулятора необхідно оцінити цілий комплекс параметрів — тип батареї: кислотно-лужні, літієві або нікель кадмієві акумулятори; ціна, надійність, довговічність, особливості обслуговування та експлуатації, сильні та слабкі сторони кожного типу накопичувача.

Підбір та виготовлення акумуляторів для систем аварійного енергопостачання

Можна виділити кілька основних параметрів, які матимуть визначний вплив на вибір акумулятора для системи резервного живлення:

  • Місткість — чим вона буде вищою, тим краще. Адже в цьому випадку користувач зможе отримувати електроенергію довше. Або заживити більш потужніші пристрої.
  • Стійкість до глибокого розряду — показник, який характеризує, яку частину із заявленого паспортного значення місткості можна використовувати. Наприклад, для стартових акумуляторів глибокий розряд може становити від 40 до 60%, а літієвих – до 95-97%. Тому при рівних значеннях місткості літієвий АКБ пропрацює довше у складі системи резервного живлення, ніж стартерний.
  • Термін служби — визначається, перш за все, кількістю циклом перезаряджання. Тут беззаперечним лідером є літієві батареї, у яких кількість циклів перезаряджання може сягати 7000 разів.
  • Ефект пам’яті — властивість, характерна для нікель-кадмієвих АКБ, у яких відновлення місткості батареї необхідно проводити лише після повного розряду акумуляторів. Інакше місткість АКБ зменшується на значення залишкового заряду.
  • Особливості експлуатації — температурні межі, особливості підзаряду, періодичність обслуговування та інші фактори, що визначають автономність функціонування акумулятора у системі аварійного енергопостачання.

У деяких випадках визначальними можуть стати розміри акумулятора, якщо є дефіцит простору або АКБ використовуватиметься у складі мобільних комплексів.

Якщо проаналізувати всі основні вимоги, оптимальним рішенням стануть літієві акумулятори. Але за однієї умови, що вони будуть встановлені в приміщенні, що опалюється. Інакше при мінусових температурах їх місткість буде істотно падати. Як альтернатива можна використовувати літій залізо фосфатні акумулятори, вони стабільніші на морозі, але при цьому вони важчі та більше за розмірами, ніж літієві. Вони стануть добрим варіантом для стаціонарних систем накопичення та зберігання енергії, наприклад, для сонячних електростанцій. Якщо ж пріоритетом є вартість, тоді варто вибрати нікель-кадмієві акумулятори, ціна на них найдоступніша. При цьому виготовлення акумуляторів цього типу налагоджено в Україні, тому можна придбати якісні моделі за розумною вартістю. https://ads.ua/ua/nikel-kadmievye-akkumulyatory