Каркасне будівництво: основні переваги та особливості технології

Серед індивідуальних будинків в останні роки набули особливого розвитку каркасні будівлі. Це споруди з бруса і панелей, які дешевші за традиційні з цегли або колод. Можна вибрати проект та замовити будівництво на https://servus.ua/ .

Переваги

Каркасні будинки є легкими та найдешевшими. Їм не потрібен масивний фундамент, вони можуть розміщуватись на будь-яких типах ґрунтів. Складання будинку ведеться з модулів, виготовлених виробничим способом та промаркованих. Заготівлі привозяться на майданчик, і тут будується будинок за три-чотири тижні. Завдяки плану та позначення елементів, помилки при спорудженні не допускаються. Вартість самого матеріалу та будівництва набагато нижча за інші варіанти будинків.

Будь-який каркасний будинок добре справляється з холодними тривалими зимами, адже технології їхнього будівництва були розроблені в Канаді та Фінляндії, де бувають сильні морози. Також такий будинок здатний захистити від спеки влітку. Подібна технологія дозволяє спорудити баня под ключ або будову іншого призначення.

Будинки піддаються внутрішній та зовнішній обробці, можуть мати один-два поверхи, значну площу. Вони красиві, оригінальні, можуть слугувати тривалий термін. Всі види каркасних будинків є екологічно чистими, створюють здорову атмосферу всередині.

Технологія

Існує кілька основних варіантів створення будинків:

  1. Будинки із SIP-панелей. Із зовнішніх сторін композитний матеріал має листи ОСБ, усередині них закріплений утеплювач. Краї фанери виходять за утеплювач, щоб кріпитися до каркаса із бруса, або з’єднуватися між собою за допомогою спеціальних деталей. З СІП-панелей можуть створюватися стіни та перекриття. Ці будинки належать до канадської технології.
  2. Фахверкові будинки, де брус каркаса стає частиною зовнішнього оформлення стін.
  3. Платформна технологія, коли створюється фундамент, формується чорнова основа підлоги, на ньому збирається відразу вся стіна і піднімається, закріплюється як конструкція будинку.
  4. Фінська технологія, коли збирається каркас усієї будівлі з бруса, потім проводиться обшивка панелями, встановлення утеплення, створюються перекриття та дах.
  5. Одним із варіантів каркасного будинку може стати задні з металевою основою, яка потім обшивається панелями та утеплювачем.

Каркасні будинки можуть створюватися на пальовому фундаменті, бетонному стрічковому або плитному. Вибір залежить від площі споруди, поверховості та гідрогеологічних умов місцевості, типу ґрунту.