Піскоструминне очищення металів – що це та які його особливості

Для якісного очищення металу перед початком робіт використовується найдоступніший абразив – це пісок. Даний метод називається піскоструминною обробкою.

Визначення піскоструминної обробки та її використання в металообробці

Піскоструминна обробка металу, зазвичай, пропонується компаніями, що спеціалізуються на металообробці, та використовується для очищення поверхонь виробів з металу за допомогою найдоступнішого абразивного матеріалу – піску. Причому, під час абразивної обробки з поверхні металевих деталей, виробів «змивають» не лише іржу, окалину, залишки лакофарбових покриттів, але й жирову плівку.

Технологія піскоструй заснована на подачі під високим тиском повітряно-піщаної суміші, яка спрямована на жорстко зафіксовану металеву поверхню, що проходить обробку. Очищення металу відбувається за рахунок кінетичної енергії прискорених потоком повітря абразивних частинок (піщинок). А «ріжучий» інструмент (тобто, пилова хмара) здатна проникнути до всіх важкодоступних місць деталі.

Крім того, такий абразив вважається відмінним рішенням для обробки алюмінію, сталі з нержавіючим покриттям, кольорових металів. Фінішне покриття всіляких виробів, що пройшли піскоструминну обробку, не містить бульбашок і видимого ​​здуття, а також характеризується високим відсотковим співвідношенням адгезії.

Різні види піскоструминної техніки та використовуваних матеріалів.

Для різних поверхонь підбираються різні потужності обдування та різні склади абразиву. Причому, в якості абразивного матеріалу можливо застосувати не лише пісок, але і багатокомпонентні мікси, до складу яких можуть входити електрокорунди, подрібнені шлаки і, навіть, металевий мікродріб.

Також, за допомогою піскоструминної обробки можливо робити акцентування різних ділянок поверхні – як то: виділення рельєфу та структури деревини, цегляної кладки; Застосування технології піскоструминного очищення подовжує термін гарантованого використання покриттів до кількох років, що заощаджує фінанси на експлуатацію конструкцій.

Але ж, як і будь-яка технологія, піскоструйка має свої плюси і мінуси. Це пов’язано з епростим у реалізації виробничим процесом, що потребує значних площ для роботи, специфічне обладнання, а також – небезбечні складні умови праці оператора піскоструминної обробки. Отож, спробуємо з’ясувати основні моменти по кожному пункту більш докладно.

Переваги та обмеження піскоструминної обробки для підготовки та обробки металу.

Однією з головних причин, чому обробка іскоструєм металу потрібна, є необхідність видалення з поверхні іржі, оксидів, корозії та залишків старого покриття. В реальних умовах металеві поверхні часто знаходяться під впливом вологи, хімічних речовин та інших факторів, що призводять до появи оксидів та корозії. Піскоструминне очищення дозволяє відносно легко прибрати ці шкідливі нашарування, відновлюючи метал до його первинного стану.

Ступінь очищення поверхонь регулюється за допомогою зміни виду абразивів. Для проведення робіт можливо використовувати кварцовий пісок різноманітних фракцій, сталевий мікро дріб, крихітні скляні кульки, електрокорунд. Наприклад, піскоструминне очищення великих металевих конструкцій відбувається за допомогою кварцового піску з розміром піщинок від 2 до 2,5 мм. А пісок з фракцією 0,9-1,6 мм найбільш ефективний для очищення і найчастіше застосовується при обробці тонкого металу.