Найбільші острови світу: цікаві факти, про які мало хто знає

Чи можете ви назвати найбільший острів у світі? Ні, Австралія не підходить: технічно вона є сушею. Хто ж найбільший? Пройдемося найбільшими у світі островами і дізнаємося. Не забувайте читати більше інформації на https://largesthq.com/ , щоб дізнатися більше цікавих фактів.

Найбільші

Почнемо з кінця. Площа острова Елсмір – 113 квадратних кілометрів. Ви, напевно, про нього не чули, адже населення складає всього 146 осіб. Острів відноситься до території Канади та островів Королеви Єлизавети одночасно. Тут знаходиться найпівнічніша точка країни, а ще тут розташовані арктичні Кордильєри — майже весь Елсмір покритий горами. Єдине дерево, що змогло прижитися в таких складних умовах — отруйна арктична верба.

Великобританія (острів, не держава) вже більша — 129 квадратів. І мешкають на території острова 66 мільйонів людей. Британці дуже віддані королівській сім’ї і навіть отримують вихідний, коли член королівської сім’ї одружується. Головними прикметами є Біг Бен і Стоунхендж, але взагалі перераховувати культурні пам’ятки та історичні місця можна до нескінченності.

Повертаємося до Канади та переносимося на острів Вікторія площею 134 км2. Він уже населеніший, ніж Елсмір: тут живуть 1875 людей. Незважаючи на назву, до столиці Канади острів не має жодного стосунку. На ньому є мідні жили, а ще справжнісінька тундра.

Хонсю – найбільший острів Японського архіпелагу, його площа – 142 квадрати. Населення навіть більше, ніж у Великобританії – 103 мільйони людей. Знаменитий вулкан Фудзіяма, священний багатьом японцям — частина Хонсю, як і столиця Японії Токіо. Назва перекладається як «головний острів».

Про Суматру чули всі: вугілля та кава, нафта та каучук, дорогоцінні метали та цукрова тростина, площа у 273 квадратні кілометри та населення, що перевищує 50 мільйонів людей. Найпримітніше місце – ланцюг вулканів, на одному південно-західному узбережжі їх 34 штуки. Багато діючих і регулярно вивергають попіл.

А ось Бафін не настільки відомий, хоча більше Суматри (311 км2). Населення також скромне: 11 тисяч людей. Острів дуже гарний: арктичні пейзажі, дивовижні рослини та справжнє північне сяйво. А ще на острові є одне з найбільших канадських родовищ заліза.

Мадагаскар – це унікальна природа, що розкинулася на території в 363 км2. Населення для острова, що асоціюється з дикими джунглями, значне: 25,6 мільйона чоловік. На Мадагаскарі багато національних парків. Малагасійці, одна з місцевих національностей, славляться цікавою традицією прощання з предками.

Трійка лідерів

На третьому місці площею знаходиться Борнео (459 квадратів). Населення острова складає 21,3 мільйона людей. Це найбільший із островів Азії. Знаменитий найвищою (чотири кілометри!) у Малайзії горою, яка називається Кінабалу. Вона навіть на гербі країни є. На Борнео дуже багата Флора, зокрема, саме тут росте найбільша у світі квітка раффлезія.

Нова Гвінея посідає друге місце, адже її розмір — 485 км2. На острові живе 8,25 мільйона людей. Територія розділена на дві частини: Папуа, а також Західне Папуа, індонезійські провінції, на заході та незалежна Папуа-Нова Гвінея на сході. У ній варто завітати до столиці під назвою Порт-Морсбі. Вона вважається небезпечною, зате в місті чудові ботанічні сади та чудові місця для дайвінгу.

Ми дійшли до найбільшого острова планети. Найбільший острів це Гренландія! Площа просто жахлива — 1344 квадратні кілометри. Населення для такого простору дуже скромне, лише 56 тисяч людей. Вся справа в тому, що острів на 85% закутий у кригу. На острові навіть доріг немає. Натомість є власна мова та гарні засніжені гори. Основа економіки – рибальство та видобуток самоцвітів.