Як обрати гарний твердопаливний котел з невеликим бюджетом

Твердопаливні котли активно використовуються в якості як основного, так і допоміжного обладнання для забезпечення потреб в тепловій енергії систем опалення приватних будинків. Застосування такого обладнання допомагає суттєво знизити витрати на підтримання комфортної температури в середині приміщення в холодний період року. Однак незважаючи на високу популярність при виборі твердопаливного котла інколи користувачі допускаються певних помилок, які в подальшому впливають на зручність та ефективність експлуатації. Саме тому необхідно дотримуватись певних простих правил, які допоможуть купити твердопаливний котел недорого, який буде якнайкраще відповідати умовам та вимогам використання.

Ефективність роботи будь якого твердопаливного котла залежить від якісного процесу передачі тепла від нагрітих димових газів до теплоносія. Частина котла в якій відбувається теплопередача називають теплообмінником. Отже при виборі особливу увагу необхідно звернути саме на цей елемент. Площа поверхні теплообмінника конкретної моделі зазвичай вказана в технічній характеристиці. Якщо такого показника немає, його можна дізнатись у виробника безпосередньо. Крім того, необхідно враховувати і його конструкцію. Теплообмінник складної форми, зі зміною напрямку пересування димових мас буде краще працювати аніж прямий.

Тривалість автономної роботи є не менш важливим показником роботи твердопаливного котла аніж ефективність. Від нього напряму буде залежати зручність процесу експлуатації. Бо чим більшою буде тривалість горіння однієї порції палива що завантажується, тим менше часу необхідно буде витратити на обслуговування котла. Більшість виробників не вказують точний показник тривалості горіння. Однак про нього можна судити виходячи з розміру камери завантаження. Чим більший об’єм камери, тим більше теплової енергії виділиться при його спалюванні. При рівних умовах експлуатації котел з більшою камерою буде працювати довше.

Термін служби твердопаливного котла напряму буде залежати від матеріалів, що використовуються при виробництві. В першу чергу має значення марка та товщина сталі корпусу. При виборі оптимальною слід вважати товщину від 4 мм. Цього цілком буде достатньо для довгої служби.

Таким чином, щоб обрати гарний твердопаливний котел необхідно при виборі звернути увагу на основні показники його роботи та конструкцію. Саме від них буде залежати ефективність та зручність експлуатації моделі.